författare kritiker sångareo scenkonstnär
|
slutbetyg
Människans samhälleliga vara, red. (1973) Till det läsbara i boken hör utgivarinnans inledning.
Linjer i nordisk prosa, red. (1977) Ett ambitiöst försök att sammafatta de senaste årens nordiska prosadiktning. Det är ju tyvärr sällan den traditionellt inriktade litteraturforskningen vågar ge sig in på så djärva men angelägna företag. Inciterande och provocerande läsning. Analysresultaten är animerande, upphetsande, befriande, appellerande och bitvis deprimerande.
Röda Bönor, LP (1977) Lite kantig och ojämn. Men förbannat bestämd och frisk. En enorm spelglädje gör Röda Bönors debutplatta till något jag helhjärtat kan rekommendera till alla som vill höra bra svensk musik. Plattan är fylld av glädje och värme. Skivan är inte bara ett bevis på musikalisk mognad utan också på en genomtänkt och politisk inriktning. Det fräckaste som hände i Sverige under 1977.
Vi är många, mer än hälften, red. (1978) Generös mot läsaren. Genomarbetad, inspirerande och koncentrerad på väsentligheter. Kalla fakta blir till liv och rörelse. I själva sin uppbyggnad illustrerar den kvinnokampens fantasifullhet, teori varvas med praktik, essäer med dikter, intervjuer och bilduppslag. Ställer viktiga frågor kring vänstern och kvinnorörelsen.
Jag dör av frihet, roman (1979) Här finns intelligens och allvar och en stark vilja till självkritik och rättvisa. KjN framstår i sin essäroman som en äkta radikal: en som vågar erkänna komplikationerna. De fördomsfulla kan den dessutom ge mer än en tankeställare – inte minst den, att en s k kvinnoroman kan vara så utpräglat intellektuell och resonerande, så lite ”sensuell” och så mycket ”celebral”.
Sånger om Anne-Marie och andra häxor, LP (1979) Ett mått på hur mycket den svenska kvinnorörelsens musik har utvecklats. En självklar värdighet i att vara kvinna. Vad som är utmärkande för arrangemangen är att de är fria. Som om de är födda tillsammans med orden. KjN vill ha en kvinnokultur som är ”karnevalesk, färgstark, känslig och djärv”. Och det stämmer bra in på mycket i den här skivan. Man kan spela sångerna om Anne-Marie och de andra häxorna många, många gånger utan att tröttna. Häxlik – och underbar!
Några här, några där, LP (1981) En kombinerad poetisk och bildcollagemässig skärpa som KjN lyckats behålla i de svenska översättningarna. Att höra sådan sång är som att få en energiinjektion.
Else Bauer, monolog, teater Narren (1981) Det känns inte roligt att behöva skriva att KjN av detta utmärkta utgångsmaterial bara åstadkommit en tunn serie klichéer.
Kvinnosångboken, red. (1983) Det har alltid funnits något piggt och provokativt hos KjN och när hon nu har sammanställt Kvinnosångboken så är det ingen snäll och mild liten sångbok man får i sin hand, utan en stor och tjock bok, full av de mest upproriska och uppriktiga sånger om kvinnor, huvudsaklingen (men inte enbart) skrivna av kvinnor.
Anna-Klara Larssons lidande och glädje, roman (1990) Het prosa lyfter banal story. Med ängelns röst. Romanen har starka litterära kvaliteter, men filosofiskt närmar sig dess tolkning av tiden en självmordsroman. Boken driver en till att tänka. Det förunderliga sker, att man trodde sig ha stirrat sig blind på en liten skiss och plötsligt ser ett färdigt mästerverk i bilden, som innehåller ett större antal porträtt. Man kommer inte bort från, att det är en svart version av en känd historia KjN presenterar oss för. I Inger Christensen har hon funnit en förnäm översättare. Förbryllande och fascinerande resa. Katastrof. Endast användbar på skrivarkurser såsom exempel på hur man för allt i världen inte bör skriva en roman. Din text har liksom fortsatt att verka – ja, värka i mig. Det känns tredimensionellt.
Deflorering av Jungfrurna av Bärbel Hinteregger, sång (1993) När sedan sångerskan och författaren KjN trädde in på scenen mellan skulpturerna, spelade hon ut i en text av prosaiskt måleri och med en sångdiktning som hade förmågan att trollbinda.
Emigranten i Roj Fribergs scenografiska installation Tribunalen, recitation och sång (1994) Ett möte mellan två konstverk som båda äger stark egenart, där det märkliga inträffar att de under recitationen tycks vara varandras förutsättning.
Sommarfågladalen av Inger Christensen, tolkning och recitation (1997) Ett uttryck för en dynamisk resignation, som man inte skall dölja, men visa fram.
Centrum för Metriska Studier/NordMetrik, recitation och textanalys (1993-) Du går in under skinnet på texten utan att därför annektera den med din egen person.
Jag känner en skurk av Arne Tolgraven, red. (1998) Bokens lyriska texter, som är oavslutade och obearbetade, beskrivs träffande av KjN. Hon kallar dem ”temperamentsutbrott, sinnesstämningar, iakttagelser, associationer, referenser till erfarenhet och litteratur. Tolgraven är en skarpögd iakttagare av utfrusna medmänniskor och sjaskiga miljöer.
Lyckodjuret av Ann-Charlotte Alverfors, regi, Teater Kurage (2001) Tätt, snabbt och lyhört. Jag applåderar snopet och tänker
Vietnam i verkligheten, föredrag (2002) Ett intressant, tankeväckande, livfullt och mycket personligt föredrag som stimulerade publiken till frågor och debatt.
|